Výhody vegetariánstva
Vegetariánske , vegánske , rastlinné, všetky podobné výrazy majú zreteľne rozdiely. Môže byť mätúce vedieť, ktorý prístup je pre vás najlepší, najmä ak sa snažíte urobiť nejaké zdravé zmeny. Tento článok skúma rozdiely medzi týmito diétami a zaoberá sa o výhodách prechodu na stravu zameranú predovšetkým na rastliny.
Druhy rastlinnej stravy
Vegetariánska strava zvyčajne obsahuje všetko ovocie, zeleninu, obilie, strukoviny, orechy a semená a môže obsahovať vajcia a mliečne výrobky. Všetky tieto diéty zvyčajne vylučujú všetky druhy mäsa. Rastlinná báze je všeobecný pojem pre vegánsku a vegetariánsku stravu, ktorý je definovaný typom alebo frekvenciou konzumácie živočíšnych produktov.
- Lakto-ovo-vegetariánsky: Konzumuje vajcia a mliečne výrobky
- Lakto-vegetarián: Konzumuje mliečne výrobky
- Ovo-vegetarián: Konzumuje vajcia
- Pescetarian: Konzumuje ryby
- Polo vegetariánske: Príležitostne konzumuje mäso (raz alebo dvakrát týždenne) alebo vylučuje všetko červené mäso
- Flexitarián: Málokedy konzumuje mäso (raz alebo dvakrát mesačne)
- Vegán: Nekonzumuje žiadne živočíšne produkty
Vzhľadom na tento rozsah rastlinných klasifikácií môže byť ťažké z dostupného výskumu presne určiť, ktoré typy majú najväčší prínos pre zdravie. Celkovo dobre naplánovaná a vykonaná vegetariánska strava môže poskytnúť primeranú výživu, podporiť celkové zdravie a znížiť riziko závažných chronických chorôb.
Pozrime sa na niektoré z konkrétnych zdravotných výhod, ktoré má dodržiavanie rastlinnej stravy.
Výhoda č. 1: Zvýšený príjem zdravých potravín
Jesť rôzne druhy zeleniny a celého ovocia je kľúčovým odporúčaním zdravých stravovacích návykov. Pestrá konzumácia ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, strukovín a orechov na vhodnej kalorickej úrovni zvyčajne vedie k dostatočnému príjmu vlákniny a nízkemu príjmu nasýtených tukov a hydrogenovaných rastlinných olejov. Výsledkom je, že vegetariáni majú bežne nižšie indexy telesnej hmotnosti (BMI), LDL-cholesterol, krvný tlak a zníženú mieru cievnej mozgovej príhody, cukrovku 2. typu, určité druhy rakoviny a úmrtia na srdcové choroby ako nevegetariáni.
Ďalej, vegetariánska Stravovacie návyky sú bohaté na fytochemikálie a vitamíny C a E na podporu zdravia. Okrem toho tieto stravovacie návyky poskytujú potraviny bohaté na horčík a draslík, ktoré môžu zvyšovať citlivosť na inzulín a vaskulárne funkcie.
Vegetariánske stravovanie zahŕňa chudnutie / udržiavanie, kontrolu hladiny cukru v krvi, zlepšený lipidový profil, znížený krvný tlak, znížený zápal a zlepšené zdravie čriev.
Výhoda č. 2: Znížený príjem nezdravého jedla
Niekoľko stravovacích faktorov v živočíšnych potravinách je spojených so zvýšeným rizikom KVO. Nasýtené tuky prevládajúce v mäse boli historicky spojené so zvýšeným obsahom cholesterolu a inými nepriaznivými profilmi rizika ochorenia. Je zaujímavé, že nasýtené tuky samotné nemusia byť zodpovedné za mnohé nepriaznivé účinky na zdravie, s ktorými sú spojené, ale môže za to skôr spracovanie mäsa. Konzumácia konzervantov v spracovanom mäse, ako je sodík, dusičnany, môže zvýšiť krvný tlak a zhoršiť inzulín.
Úplné vylúčenie mäsa a mliečnych výrobkov však nemusí byť pre dobré zdravie potrebné, pretože môžu byť súčasťou zdravého stravovania. Výber celých potravín pred spracovanými je tiež dôležitou stratégiou pre maximalizáciu zdravotných výhod z každého stravovacieho plánu.
Chystáte sa na vegetariánstvo
Ako už bolo spomenuté, pojem „vegetarián“ môže pre veľa ľudí znamenať veľa vecí, pretože vegetariáni majú rôzne stravovacie návyky. Tu je niekoľko návrhov, ako urobiť posun k rastlinnej strave:
- Postupne znižujte príjem potravy mäsa
- Začnite s niekoľkými rastlinnými jedlami týždenne
- Mäso a živočíšne produkty iba na večeru
- Pochopte, že zdravé stravovanie je životný štýl, nie tridsaťdňová výzva.
Nesprávny spôsob dodržiavania vegetariánskej stravy
Rovnako ako v prípade iného stravovacieho plánu, existujú aj zdravé a menej zdravé verzie vegetariánstva. To, že je akýkoľvek druh vegetariána menovaným, nezaručuje zdravotné výhody. Sóda, sušienky, hranolky, makaróny a syr a sladké cereálie sú všetko vegetariánske jedlá. Vegetariánska strava môže určite obsahovať veľa kalórií, cukru, konzervačných látok a nezdravých tukov. Striktná vegetariánska strava tiež môže vynechať určité živiny, predovšetkým omega-3 mastné kyseliny, vápnik, vitamín D, železo, zinok a vitamín B12. Vegetariánska strava zahŕňa plánovanie a prípravu jedla, aby sa predišlo strate dôležitých živín.
Môže byť potrebné, aby rastlinná strava obsahovala obohatené potraviny (tj. Vitamíny a minerály pridané do produktu) a doplnky. Konkrétne vitamín B12 je možné získať iba prostredníctvom živočíšnych potravín alebo doplnkov výživy. Vajcia a mlieko však obsahujú B12; teda lakto-ovo-vegetarián bude mať menej medzery v živinách na zaplnenie ako vegán.
Pridaj komentár